featured_image
7 Jun
15:05

Bosna i Hercegovina dobila prvu sveobuhvatnu analizu procesuiranja trgovine ljudima


Izvještaj pod naslovom "Istraživanje sudske prakse procesuiranja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini (2003-2021)" prezentovan je u Sarajevu.

Navedeni Izvještaj nastao je u okviru projekta koji provodi Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), u okviru granta finansiranog od Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE. Projekt je realiziran u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i Uredom državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Ministarstva sigurnosti BiH.

U ime Ministarstva sigurnosti BiH učesnicima se obratio državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Samir Rizvo:

"Trgovina ljudima kompleksan je i višeslojan problem jer je često organizovan i prekograničan. Vrlo ozbiljan zdravstveni, kulturološki problem i ozbiljno kršenje ljudskih prava, koji je pod posebnom pažnjom međunarodnih monitoringa i mehanizama. Ovaj problem konstantno mijenja načine, sredstva i svrhe koje se koriste za trgovinu ljudima i zato je važno vršiti stalna istraživanja, kako bismo mogli prilagoditi djelovanje, posebno sudske prakse".

Navedeno istraživanje sastavni je dio napora koji se na strateškom nivou provode u BiH u cilju suprotstavljanja trgovini ljudima. Krajnji korisnici projekta, kojima rezultati istraživanja mogu pomoći za unapređenje vlastitih kapaciteta i efikasnije procesuiranje trgovine ljudima su nadležni sudovi i tužilaštva u BiH, kao i Centri za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Najnovije objave

Seminar "Trgovina ljudima posredstvom interneta i tehnologije"

Pročitajte objavu

Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Pročitajte objavu

Dan sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini

Pročitajte objavu
Podržano od strane
Razvijen od strane