featured_image
22 Feb
15:56

Regionalna konferencija " Borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu"


6. i 7. februara 2023. godine, ključni akteri sa Zapadnog Balkana iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata i drugi ključni akteri koji predstavljaju međunarodni, EU i regionalni nivo okupili su se u Crnoj Gori na regionalnoj konferenciji: „Borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu“.

Konferencija je poslužila kao platforma za uzajamnu razmjenu uočenih trendova i modaliteta, kao i razmjenu najboljih praksi i iskustava u cilju jačanja kapaciteta profesionalaca, a posebno u odgovoru na izazova koje nameće digitalno doba.

Učesnici konferencije su jednoglasno zaključili: trgovina ljudima i krijumčarenja migranata putem digitalnih platformi će zasigurno postati još izraženije i unosnije u narednim godinama. Kao primjer je navedena upotreba kripto valuta od strane krijumčarskih mreža koja već dopunjuje postojeće, tradicionalne modalitete plaćanja, kao što je Havala sistem i koja će zasigurno preuzeti i dominantiju ulogu u budućnosti. Kriminalne mreže iskorištavaju mogućnosti koje nudi onlajn okruženje i digitalna rješenja koja su već sveprisutna u modus operandi krijumčara migranata i trgovaca ljudima.

Konferencija je ključnim akterima također pružila priliku da razmijene informacije o dostupnim softverskim sistemima, alatima i digitalnoj forenzici u praćenju korištenja kripto valuta za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, kako bi proaktivno odgovorili na modus operandi mreža organizovanog kriminala koje se neprestano mijenjaju i prilagođavaju novim trendovima.

„Borba protiv trgovine ljudima u regionu trenutno bilježi niske stope identifikacije žrtava, posebno u mješovitim migracijskim tokovima. Stoga je potrebno poboljšati kapacitete kroz razvoj regionalnih indikatora trgovine ljudima koji se temelje na ruti, te naknadne i redovite obuke o njima, uključujući regionalne/zajedničke obuke“ istakao je g. Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudim u BiH. Dodao je da se digitalizacija ovih indikatora snažno preporučuje kako bi se unaprijedili postojeći digitalni alati razvijeni u BiH, a koji mogu služiti kao polazna tačka za njihov razvoj i korištenje u ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Pristup zasnovan na pravima i usmjeren na žrtve u kontekstu nacionalnih i regionalnih mehanizama upućivanja, također je bio u fokusu konferencije.  Ova načela i predanost ključnih aktera na Zapadnom Balkanu ponovljeni su u Skopljanskoj deklaraciji usvojenoj u okviru Ministarske konferencije o održivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu. Od najveće važnosti za suzbijanje ovih oblika teškog i organiziranog kriminala, koji predstavljaju teško kršenje temeljnih ljudskih prava je kontinuirana i koordinirana saradnja svih ključnih aktera na bilateralnom, regionalnom i međunarodnom nivou, kako bi se uspješno i proaktivno istraživale i procesuirale kriminalne mreže koje omogućuju krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima i imaju koristi od njih.

„Uočili smo da su veliki napori učinjeni u oblasti humanitarne pomoći i neposredne zaštite (...), ali sada je pravo vrijeme za prelazak na dugoročna rešenja kada su u pitanju migracije: povećana identifikacija ljudi po samom ulasku na teritoriju i identifikaciju onoga što bi bilo najbolje rješenje za njih na Zapadnom Balkanu, ali i šire, kao i u zemljama porijekla“, istakla je Laura Lungarotti, subregionalna koordinatorica IOM-a za Zapadni Balkan.

Konferenciju je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u okviru projekta „Zajedničke akcije Zapadnog Balkana protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima“ (WBJAST), uz podršku Ministarstva inostranih poslova Danske, a u saradnji sa projektom „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu IPA 2019“ (CSC WB IPA 2019), koji podržava Evropska unija, njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj i Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije, koji sprovodi GIZ (The Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit Gmbh), zajedno sa Centrom za međunarodnu pravnu saradnju i Ministarstvom unutrašnjih poslova Italije.

Galerija slika
Loading...
Najnovije objave

Predstavljanje Evaluacije provedbe Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023

Pročitajte objavu

PONOVLJENI Javni poziv za izbor jedne ili više nevladinih organizacija kojim se dodjeljuju sredstva za grant „Obilježavanje 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima”

Pročitajte objavu

JAVNI POZIV za izbor jedne ili više nevladinih organizacija kojim se dodjeljuju sredstva za grant „Obilježavanje 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima”

Pročitajte objavu
Podržano od strane
Razvijen od strane