featured_image
27 Mar
09:23

Seminar "Trgovina ljudima posredstvom interneta i tehnologije"


Profesionalci u Bosni i Hercegovini govorili su o tehnološki potpomognutoj trgovini ljudima kao sve većem problemu u zemlji

Veća dostupnost tehnologije i širok pristup internetu značajno su promijenili modus operandi trgovine ljudima. Zemlje u kojima GRETA (Grupa stručnjaka Vijeća Evrope za akciju protiv trgovine ljudima) prati sprovođenje Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine ljudima, prijavile su veću upotrebu tehnologije za regrutovanje i kontrolu žrtava trgovine ljudima, dok su dokazi o takvoj zloupotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija i dalje ograničeni.

Kako bi podržao institucije u Bosni i Hercegovini u rješavanju problema uticaja tehnologije na trgovinu ljudima, Projekt Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima organizovao je 25. marta u Sarajevu seminar „Trgovina ljudima posredstvom interneta i tehnologije“.

Četrdeset profesionalaca među kojima su bili predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, policijskih agencija, tužilaštva, inspekcija rada, advokata, te međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija upoznalo se s GRETA izvještajem „Trgovina ljudima posredstvom interneta i tehnologije“ koju je predstavio autor, profesor Paolo Campana sa Univerziteta u Cambridge-u. Izvještaj daje analizu i smjernice o tome kako ojačati odgovor pravosuđa kroz poboljšanje otkrivanja, istrage i kaznenog progona za trgovinu ljudima počinjenu uz pomoć interneta i tehnologije. Gospodin Campana je predstavio zaključke i preporuke izvještaja u kontekstu Bosne i Hercegovine.

Nadalje, predstavnici organa za provođenje zakona predstavili su stvarne slučajeve u Bosni i Hercegovini i razgovarali o izazovima u identifikaciji i istrazi trgovine ljudima putem interneta. Učesnici su istakli važnost multisektorske saradnje i jačanja kapaciteta svih relevantnih aktera (policajaca, tužitelja i sudaca). Neophodnom je ocijenjena pojačana saradnja sa privatnim firmama i nevladinim sektorom.

Projekat Vijeća Evrope „Jačanje akcije protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“ provodi se u okviru Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2022–2025), a finansiran je dobrovoljnim prilozima zemalja članica.

Galerija slika
Loading...
Najnovije objave

Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Pročitajte objavu

Dan sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini

Pročitajte objavu

Predstavljanje Evaluacije provedbe Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023

Pročitajte objavu
Podržano od strane
Razvijen od strane